Düz Taban Rehabilitasyonu
Ayaklarımız her türden zemine adapte olabilecek ve üzerine binen yükleri rahatlıkla taşıyabilecek organlarımızdır. Ayakların işlevini doğru bir şekilde gerçekleştirebilmesi ekstrinsik ve intrinsik dediğimiz kasların bir düzen içerisinde çalışıyor olmasına bağlıdır.
Ayaklar, her yere basma hareketi esnasında topuktan ayağın ön bölümüne doğru bir esneme hareketi yaparlar ve bu esneme hareketi daha ağrısız ve uzun süre ayakların bedeni taşımasına ve yürümeye yardımcıdır. Bu bir çeşit yaylanma hareketidir. Yaptığımız bu yaylanma hareketini sağlayan her iki ayakta iç yanlarda bulunan ve ayağın çökmesini engelleyen iç kavis(ark) tir. Bu bahsettiğimiz iç kavislerin olmayışına düz taban (pes planus) denilmektedir.
Düz tabanlık iki çeşittir. Birinci tip toplumda en çok rastlanan esnek düz tabanlıktır. Bu durumda sorun kemiklerde değil daha çok kas ve bağlarda olup kişi yere ayağını bastığında iç kavis var gibi görünürken ağırlık bindiğinde ayak düzleşir. İkinci tip sert düz tabanlık olup diğerine göre daha nadir görülür ve ileri tetkik ve tedavi yöntemleriyle tespit ve tedavi edilir. Bu tipte hasta ayağını yere bassa da basmasa da ayakta sert ve gergin bir görünüm vardır.
Düz Tabanlığın Belirtileri Nelerdir?
Uzun süre ayakta kalındığında artan ve bacağa yayılan tipte ağrılar, ayakların çabuk yorulması, ağrı genellikle topukta başlayıp baldır kaslarında kasılmalara neden oluyorsa, ayak ağrıları artık spor yapmaya engel oluyorsa, ayakkabının iç kısımları beklenenden çok daha önce eskiyorsa düz tabanlık açısından hekim değerlendirmesi uygun olacaktır.
Düz Taban Nasıl Tedavi Edilir?
Hekim muayenesi ve tetkikler sonrasında düze tabanlık tespit edilmişse bazı önlem ve tedavilerle kişinin yaşam kalitesini yükseltmeye yönelik çalışılır. Bu aşamalardan ilki;
- Kişinin geniş ve yumuşak tabanlı ayakkabı seçimi yapmasına yönelik bilgilendirmedir.
- Ayak iç kavisini dersteklemesi amacıyla özel yapım tabanlı ve ortezler önerilir.
- Düz tabanlığa bağlı olarak dokularda oluşan reaksiyonu ve ağrıları engelleyen ilaçların hekim tarafından önerilmesi.
- Ayak iç kavisini destekleyen egzersizler öncülüğünde uygulanabilecek fizik tedavi seçenekleri.