Bel kayması nedir?
Bel kayması, bel bölgesindeki bir omurun diğer omur üzerinde öne veya arkaya doğru kaymasını ifade eder ve tıp dilinde spondilolistezis olarak adlandırılır. Bel ağrısı nedeniyle doktora başvuranların %10’unda bel kayması tespit edilir.
Bel kayması nasıl oluşur?
Bel kayması, bel omurlarının doğuştan anormalliklerine bağlı olarak ortaya çıkabilir. Bunun yanında, dejenerasyon yani omurga ve çevresindeki bağ dokularının yaşlanması sonucu meydana gelen yıpranma nedeniyle bel kayması görülebilir. Düşme, trafik kazaları gibi travmalara bağlı olarak ortaya çıkabilir. Uygun olmayan sporlar ve zorlayıcı hareketler de bel kaymasının nedeni olabilir.
Bel kaymasının belirtileri nelerdir?
Bel kaymalarında en yaygın şikayet bel ve kalça ağrılarıdır. Yürüme ile artan, durup dinlenme ve öne eğilmeyle azalan bel ve bacak ağrıları, uyuşukluklar olabilir. Yine bacaklarda kas gerginliği, güçsüzlük, kramplar ortaya çıkabilir.
Bel kayması nasıl teşhis edilir?
Bel kayması tanısı dikkatli bir fizik muayenenin yanında hemen her zaman direkt grafiler ile konur. Omurganın hareketi ile kaymanın artıp artmadığını saptamak için değişik pozisyonlarda filmler alınması gerekebilir. Kaymanın kemiklerdeki durumunu veya direkt grafilerde görülemeyecek stres kırıklarını tespit etmek için bilgisayarlı tomografiden yararlanılabilir. Ayrıca kaymanın derecesini ve sinirlere basının gösterilmesi için MR çekilmesi tedavide yol gösterici olabilir.
Bel kayması nasıl tedavi edilir?
Bel kaymalarının temel tedavisi konservatiftir (ameliyatsız tedavi). Ağrıyı ve kaymayı arttırıcı hareket kısıtlaması, kilo verme, ağrı kesici ilaçlar, korse kullanımı, fizik tedavi uygulamaları başlıca tedavi yöntemleridir. Olguların %10-15’i konservatif tedaviye cevap vermez ve cerrahi müdahale gerektirir. Kayma derecesi %50’nin üstünde olanlarda nörolojik kayıpların ilerlemesinin durdurulması, bel omurgasının stabil hale getirilmesi, omurga bütünlüğünün yeniden sağlanması için cerrahi tedavi gerekebilir.